Het kan natuurlijk verschillende redenen hebben om je bedrijf te verkopen. Misschien ga je met pensioen, misschien wil je alles over een andere boeg gooien. Het maakt eigenlijk niet uit wat de reden is, maar wat wel belangrijk is, is dat je het op een goede manier aanpakt. Als je de keuze hebt gemaakt om je bedrijf te verkopen, dan heerst natuurlijk de vraag: waar begin je? Daarom hebben we in deze blog een handig stappenplan opgesteld waar je rekening mee kan houden als je je bedrijf gaat verkopen. 

Neem een business coach in de arm 

Het is in ieder geval verstandig om een business coach in de arm te nemen. Een business coach is een professional met veel ervaring. Hij of zij weet daarom precies de valkuilen die ondernemers tegenkomen en helpt je daarbij ze te voorkomen. Daarnaast is het een voordeel dat deze persoon een onafhankelijke en nuchtere blik heeft op het proces.  

Stappenplan 

  1. Verkoopstrategie bepalen 

In de eerste stap bepaal je welke koper gewenst is. 

  1. Bedrijfsstrategie beschrijven 

In de tweede stap beschrijf je op een aantrekkelijke manier de bedrijfsstrategie. Hier wordt het informatiememorandum opgesteld. 

  1. Kandidaatkopers zoeken 

Vervolgens wordt er een longlist opgesteld met potentiële kopers. 

  1. Niet-bindende biedingen vragen 

In de vierde stap wordt er aan de potentiële kopers gevraagd een niet-bindende bieding te doen. Uiteindelijk wordt hieruit één partij gekozen waar de intentieovereenkomst mee afgesloten wordt. 

  1. Boekenonderzoek door koper 

In deze stap wordt je bedrijf binnenstebuiten gekeerd en kijkt de koper naar de businessrisico’s, contracten en de boekhouding. 

  1. Opstellen contracten en ondertekening bij notaris 

De overeenkomsten en de contracten worden opgesteld. Wanneer deze getekend zijn en er een volledige overeenstemming is, kunnen de contracten naar de notaris. 

Bovenstaand stappenplan is dus een perfecte houvast als je je bedrijf gaat verkopen. Toch adviseren we je om dit samen met een business coach te doen, zodat je zeker weet dat het gehele proces goed zal verlopen. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *